» home
VII Festiwal Ryby Wędki i Muzyki - Sielawa Blues 2005
Historia - Sielawa Blues 2002  (07-08.09.2002)


Dzień pierwszy

Przepiękny weekend nad Jeziorem Szeląg w Starych Jabłonkach. Słoneczna pogoda, szampańskie nastroje. Lepszą scenerię na czwartą już edycję Sielawa Blues trudno sobie wyobrazić. Pierwszy dzień Sielawy to przede wszystkim zmagania profesjonalistów. Od wczesnych godzin rannych wędkarze walczą o miano najlepszego w ramach III Ogólnopolskich Zawodów Wędkarskich o Puchar Magazynu "Wędkarski świat". Trochę później w szranki stają profesjonalni kucharze.

Impreza zgromadziła całe rzesze wiernej od lat publiczności. Są takie sławy jak Marian Opania czy Wiktor Zborowski. Sielawa nie mogłaby się oczywiście odbyć bez hojnych sponsorów. Przede wszystkim zaś bez gościnności Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Właściciel hotelu Anders tradycyjnie jako jeden z organizatorów wziął pod swój dach wszystkich zaproszonych gości. Pozostali organizatorzy to Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Sudety- IT.

Na estradzie zgromadzili się wszyscy uczestnicy Mistrzostw, Jury, sponsorzy. I zaczęło się to, na co wszyscy czekali.

Za najlepszych Kucharzy w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb zostali uznani:

  • III miejsce - Hotel Hevelius Mercure Gdańsk- Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak.
  • II miejsce - Hotele Zamkowe Baranów Sandomierski i Krasiczyn- Janusz Pyra, Marek Łukasiewicz.
  • I miejsce - Hotel Mariott Warszawa- Piotr Malecki, Piotr Murawski.

Za aranżacje stoiska:
  • II miejsce - Hotel Mariott Warszawa- Piotr Malecki, Piotr Murawski.
  • I miejsce - Hotele Zamkowe- baranów Sandomierski i Krasiczyn- Janusz Pyra, Marek Łukasiewicz.

Przyznano jeszcze jedną nagrodę specjalną, za kreatywność potraw, ufundowaną przez Dyrektora PKO BP Jacka Pierzyńskiego. Po kryształową szablę wypełnioną osiemnastoletnim, szlachetnym koniakiem sięgnął Hotel Plaza Wrocław- Katarzyna Żurawska I Zbigniew Koźlik.

Oklaskom i gratulacjom nie było końca. Aby Sielwskiej tradycji stało się zadość brakowało jeszcze tylko jednego- zwycięzców Mistrzostw w jeziorze. Nie przebrzmiały jeszcze ostatnie oklaski i gratulacje, gdy zwycięska ekipa znalazła się jednak w wodach Szeląga.

IV Mistrzostwa Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb można było uznać za zakończone. Właściciel Hotelu Anders zaprosił wszystkich uczestników konkursów kucharskich i wędkarskich, sponsorów, VIP-ów na bankiet pod gwiazdami. Zabawa była przednia. śpiewy, tańce, koncerty, fajerwerki. Wszyscy razem- kucharze z wędkarzami, sponsorzy, organizatorzy. Wszyscy po dniu ciężkiej, ale jakże satysfakcjonującej pracy.


Dzień drugi

Drugi dzień Sielawy obiecywał nie mniej atrakcji. Tym razem do konkursu stanęły najlepsze restauracje Warmii i Mazur. Kilkanaście mocnych ekip walczyło o status Najlepszej Restauracji Warmii i Mazur. Oprócz tego Konkurs na Najlepszą Potrawę z Ryb i na Najlepszą Potrawę Regionalną. Ostatnia kategoria to aranżacja stoiska. Równocześnie w szranki stanęli profesjonalni Kucharze, którzy wraz z VIP-ami mieli ugotować zupę rybną. W samo południe rozpoczęły się wszystkie konkurencje. Bajecznie kolorowe stoiska reklamowały poszczególne restauracje i gospody. Do pracy zabrali się przede wszystkim kucharze, wielkie było również zaangażowanie i pomoc właścicieli lokali

Zgromadzona publiczność mogła posmakować potraw regionalnych, wielbiciele ryb różnorakich rolad, tatarów, rybek smażonych czy grillowanych. Wszystko aromatycznie przyprawione, kolorowe, pięknie ozdobione.

Długie, burzliwe obrady... Na scenie pojawili się wszyscy uczestnicy. Dopiero teraz można było zobaczyć jak licznie przybyli do Starych Jabłonek.
Na początek nagroda za uwarzenie najlepszej zupy rybnej. Pierwsze miejsce przypadło ekipie w składzie: Gustaw Marek Brzezin- Wójt Ostródy, Grzegorz Kazubski, Andrzej Garbarczyk. Potem kolejne nagrody.

W Konkursie na Najlepszą Potrawę z Ryb triumfowali:

  • II miejsce - Restauracja Zbyszko Nowa Holandia, Elbląg. Mirosław Suchodolski, Tadeusz Riemer.
  • I miejsce - Hotel Primo Stawiguda. Katarzyna Kołodziejczyk, Leszek LIs, Krzysztof Rudowski.
Na podium za przygotowanie Najlepszej Potrawy Regionalnej stanęli:
  • III miejsce - Zajazd U Leszka Bartąg. Cezary Hernik, Łukasz Godlewski.
  • II miejsce - Hotel Primo Stawiguda. Katarzyna Kołodziejczyk, Leszek Lis, Krzysztof Rudowski.
  • I miejsce - Gospoda Pod Czarnym Łabędziem Rydzewo. Krzysztof Filipek, Kamil Laskowski, Agnieszka Adamczewska.
Aranżacja i prezentacja stoiska:
  • III miejsce - Restauracja Węgierska Tokaj Olsztynek. Sławomir Wójcik, Ottilo Toth.
  • II miejsce - Gospoda Pod Czarnym Łabędziem Rydzewo. Krzysztof Filipek, Kamil Laskowski, Agnieszka Adamczewska.
  • I miejsce - Knajpa U Targowiczan Gałkowo. Magdalena Kulas, Adam Słowik.
I w Końcu to, na co wszyscy czekali najbardziej. Zaraz okaże się, która
z restauracji może szczycić się mianem najlepszej na Warmii i Mazurach...
  • III miejsce - Restauracja Węgierska Tokaj Olsztynek. Sławomir Wójcik, Ottilo Toth.
  • II miejsce- Hotel Primo Stawiguda. Katarzyna Kołodziejczyk, Leszek Lis, Krzysztof Rudowski.
  • I miejsce- Gospoda Pod Czarnym Łabędziem Rydzewo. Krzysztof Filipek, Kamil Laskowski, Agnieszka Adamczewska.

Szczęście i radość na twarzach zwycięzców, czasem nawet łezka w oku. Gratulacje, nagrody, pamiątkowe zdjęcia. Podziękowania dla wszystkich uczestników, szanownego Jury, sponsorów. Miał rację prowadzący Darek Maląg mówiąc, że teraz dopiero wielki wysiłek czeka zwycięzców. Codziennie będą musieli pamiętać i udowadniać swoim gościom, że to właśnie ich restauracja jest najlepsza.


Historia »»         Sielawa Blues 2006       Sielawa Blues 2004       Sielawa Blues 2001


Projektowanie Stron Internetowych Olsztyn